Scale the heights of this lofty penthouse apartment



Designer Thomas Griem of design firm TG-Studio studied in Berlin and London, and has created interiors for shops, restaurants and hotels. One of his latest projects is the transformation of a penthouse apartment in the magnificent St Pancras Chambers, a London landmark. Here we take a sneak peek inside...

You were working with a Grade I listed building. Did this make things difficult?

Grade I buildings are of exceptional interest, sometimes considered to be internationally important. Listing does not freeze a building in time, it simply means that listed building consent must be applied for in order to make any changes to that building that might affect its special interest.



What does the apartment consist of?

The ceiling is over 40ft high, and there are three stepped levels. The middle and lower floors are for entertaining and are connected by a new staircase. Above are the bedrooms, each with a dressing area and en suite.

Did you keep lots of original elements of the building?

We covered the existing pine floorboards throughout with oak flooring, but otherwise we showed the whole structure to be as true as possible to this amazing huge loft space. We conserved all doors including handles and architraves, a fireplace of little detail in the dining room, repaired and reinstated all windows - also introducing double glazing - and cleaned up the beautiful timber loft structure.



We like the staircase. Can you tell us about it?

The staircase connects the lower and upper floors, and it’s made from oak. It incorporates library and storage space, plus is has a reading niche on the lower level. It’s cantilevered from the thick masonry walls and not supported off the fourth floor, which wasn’t able to support more weight. 

This floor looks great for get-togethers...

There’s a comfortable seating area and a zone for the pool table, which is a collector’s item.



We love the bedroom, but isn’t it a bit awkward when guests are staying?

It’s open plan but it has an electrically operated curtain that closes it off from the living room.



 We have a hankering for a walk-in wardrobe. How did you create this one?

The wardrobe is made from MDF that’s veneered in brushed oiled oak and beige leather. The handles are recessed into the door and then there’s a mirror on one of the internal sides.



How did you choose the bathroom scheme?

The walls and floor are covered in large Portugese travertine tiles. The colours of the stone range from light beige, through yellow to dark brown. I took care in placing the tiles to create lines of brown, yellows and beiges. It gives the feeling of immersing into soothing earth.

For beautiful furniture, accessories and daily design ideas for your home and lifestyle,
shop at ACHICA.

Sarah Warwick, Guest Editor

View all posts by Sarah Warwick, Guest Editor